Bij Pro-Voetbalkampen weten we dat het kiezen van een kamp met voetbal en Engels voor je kind erg ingewikkeld is. Ten eerste zijn er veel kampen met verschillende niveaus beschikbaar (van zowel de voetbaltrainingen als taallessen), en daarnaast kunnen er zorgen de kop opsteken over het feit dat de kampen in het buitenland plaatsvinden, bijvoorbeeld in Engeland of Spanje.
 
Een kamp met taallessen in (bijvoorbeeld) Engeland heeft echter veel meer voordelen dan nadelen. Zo leren de kinderen niet alleen Engels door het bijwonen van lessen, maar ook door middel van voetbal, hun favoriete bezigheid. Op deze manier zal het leren voor hen erg interessant zijn, omdat ze het geleerde meteen in de praktijk kunnen brengen. Daarnaast zullen ze met hun kampgenootjes uit andere landen ook Engels praten, wat het leerproces nog meer zal versnellen.
Ook op andere vlakken zullen de leerlingen vooruitgang boeken. Zo zullen ze zich op de kampen zelfstandig en verantwoordelijk moeten opstellen, wat hen helpt te groeien op persoonlijk vlak. Daarnaast is een zomerkamp simpelweg een geweldige ervaring.
 
Aangezien je waarschijnlijk veel vragen hebt wat betreft het kiezen van een voetbalkamp met Engels voor de zomer van 2017, zullen wij je proberen wat meer uit te leggen over de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van een kamp met Engelse les.
 
Waaruit bestaan de Engelse lessen die op de kampen gegeven worden?
 
De kampen die voetbal en Engels aanbieden, bestaan uit interactieve lessen waarbij de jongeren worden aangespoord om actief deel te nemen. De woordenschat met betrekking tot sport en voetbal is de as waar de lessen om draaien, wat leidt tot een grotere participatie van de studenten en meer aandacht in de klas. De docenten zijn uit op een complete vooruitgang van de student met specifieke opdrachten in alle aspecten van de taal (lezen, schrijven, luisteren en spreken). En als je besluit een programma in een Engelstalig land te kiezen zal dit zorgen voor een totale onderdompeling in de taal. 
 
Hoe een voetbalkamp met Engels te evalueren?
 
Voordat je je kind naar een kamp stuurt, is het belangrijk om eerst informatie over de verschillende opties die er zijn te raadplegen. Hieronder hebben wij een aantal aspecten op een rijtje gezet. Na het nadenken over elke optie, kun je kijken welke het meest correspondeert met de behoeften van jouw kind.
 
Wie geeft de Engelse lessen op het kamp?
 
Ten eerste maken we onderscheid tussen twee categorieën kampen:
 
Kampen die meer gefocust zijn op voetbal of plezier en die Engelse lessen bevatten als toegevoegd supplement.
Kampen die worden georganiseerd door gespecialiseerde academies die samenwerken met sportinstellingen.
 
Kampen gericht op Engelse lessen, waar de docenten van de academie verantwoordelijk zijn voor het organiseren van lessen en het creëren van lesmateriaal, bieden een hogere kwaliteit lessen, aangezien ze zijn ontworpen door experts in het veld. 
 
Daarnaast zijn er nog vier belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:
 
Het aantal uren les dat het programma omvat.
Of de docenten moedertaalsprekers zijn.
Hoe de kinderen worden verdeeld over de klassen (of er een niveautest plaatsvindt of dat ze worden verdeeld naargelang leeftijd).
Hoeveel studenten er in elke klas zitten.
 
De locatie van het kamp en de deelnemers
 
Waar het kamp plaatsvindt is essentieel, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Sommige kampen buiten Engeland bieden wel Engelse lessen aan, maar de taalimmersie is niet compleet omdat bijvoorbeeld de coaches geen Engels spreken, waardoor de sportactiviteiten niet in het Engels worden uitgevoerd. Om de taal beter te leren, raden wij je aan om een kamp te kiezen met deze twee fundamentele kenmerken:
 
Alle activiteiten worden uitgevoerd in het Engels: trainingssessies, activiteiten, excursies, enzovoorts. Hier moet je kind tijdens het verblijf op het kamp wel Engels spreken met anderen, ook buiten de lessen om. 
Het kamp moet een verscheidenheid aan nationaliteiten hebben. Hier moeten de kinderen in het Engels met elkaar communiceren.
 
De taalimmersie is helemaal compleet als kinderen twee weken trainen in het Engels, andere internationale kinderen leren kennen en deelnemen aan activiteiten die worden uitgevoerd in het Engels, in plaats van het bijwonen van 3 wekelijkse Engelse lessen, zoals bij sommige andere kampen het geval is.
 
Wij raden u echter niet aan om uw kinderen naar een kamp in Engeland te sturen als ze geen basiskennis van het Engels hebben: ze moeten in staat zijn om met de coaches, begeleiders en andere kampgenootjes te communiceren op het kamp. Als een kind het kamp zonder deze kennis bijwoont, zal hij/zij waarschijnlijk niets leren (bijvoorbeeld tijdens de trainingen).
 
Wij weten natuurlijk niet of je kind min of meer zelfstandig is, maar voor sommige kinderen is het moeilijk om in een andere omgeving te zijn, ver weg van hun familie. Als we dat optellen bij het feit dat alles plaatsvindt in een vreemde taal, is het soms moeilijk voor hen om zich aan te passen. Het is dus noodzakelijk dat je kind een minimum niveau van het Engels heeft om iedereen te begrijpen, zodat hun ervaring is niet negatief zal zijn.
 
Met al deze informatie in je achterhoofd ben je nu klaar om een voetbalkamp met Engels te kiezen. Hieronder beschrijven wij een aantal kampen die plaatsvinden in Engeland. Wij hebben de drie beste opties voor voetbalkampen met Engelse lessen op een rijtje gezet: Arsenal FC, Chelsea FC en Manchester City.
 
 
Eén van de belangrijkste clubs van Europa is Arsenal FC, die zomerkampen met Engelse lessen aanbiedt die goed georganiseerd zijn en gegeven worden door docenten die moedertaalsprekers zijn. De kinderen krijgen voetbaltrainingen en voeren activiteiten uit waarbij trainers en instructeurs ook in het Engels met hen communiceren. Een ander belangrijk aspect om te overwegen is dat er een culturele diversiteit op het kamp is. Maximaal 20% van de reserveringen van elke nationaliteit wordt geaccepteerd om ervoor te zorgen dat er kinderen uit verschillende landen aanwezig zullen zijn. Hierdoor is de taalimmersie completer.
 
 
Het Chelsea kamp is een andere uitstekende optie voor deze zomer. De Engelse lessen worden georganiseerd door de Berlitz academie, één van de beste academies van het Verenigd Koninkrijk, zodat studenten leren met behulp van docenten die moedertaalsprekers zijn. Daarnaast worden alle activiteiten, zowel de voetbaltraining als de overige activiteiten en excursies, in het Engels uitgevoerd.
 
 
Manchester City biedt ook een kamp met Engelse lessen die worden uitgevoerd door docenten die moedertaalsprekers zijn. Deze lessen zijn echter verschillend van de lessen op andere kampen, aangezien ze nog interactiever zijn. Wat betekent dit? Ze vinden plaats binnen en buiten het klaslokaal en ze zijn meer gefocust op communicatie. Er worden ook lessen gegeven over voetbal gerelateerde onderwerpen, zoals spelstrategieën, voeding, gezonde leefgewoonten, enzovoorts.
 
In Engeland hebben we drie andere kampen met voetbal en Engels, maar deze concentreren zich meer op het voetbal en entertainment en bieden daarnaast Engelse lessen van goede kwaliteit aan. Deze drie programma's zijn de Leicester Voetbalacademie, Real Madrid CF en Liverpool FC
 
Maar Engeland is niet het enige Engelstalige land; ook in de Verenigde Staten is het mogelijk deel te nemen aan een voetbalkamp. Wij bieden een programma aan op het IMG kamp in Florida, aan een van de beste academies ter wereld. Je kunt hier naast de voetbaltrainingen kiezen uit twee verschillende Engelse cursussen, één is de voorbereiding op de TOEFL test en de andere is ESL: English as a Second Language.
 
Engels op andere bestemmingen
 
Voor degenen die op zoek zijn naar programma's die voetbal en Engels combineren, maar die minder de focus willen leggen op het leren van Engels, zijn er kampen in Spanje, Italië of Frankrijk met taallessen en sporttraining en daarnaast leuke activiteiten en entertainment. 
 
In Spanje zijn er diverse kampen verspreid over het land en sommige bieden meer uren Engels dan anderen:
 
Real Madrid Foundation met talen: 10 uur per week.
Kamp Rialp Andorra: 15 uur per week.
 
Er zijn ook mogelijkheden op andere bestemmingen, zoals:
 
AC Milan in Dublin: 15 uur per week.
Paris Saint-Germain: 1 uur en 15 minuten per dag.
 
We raden je aan om voor het nemen van een definitieve beslissing ook altijd rekening te houden met de mening van je kind, aangezien hij of zij degene is die het kamp zal bijwonen en de ervaring zal beleven. Het is daarom sterk aan te raden zijn/haar advies mee te laten tellen bij het kiezen van één van de kampen die wij vanuit Pro-voetbalkampen aanbieden. Wij kunnen je helpen om het meest geschikte kamp te kiezen. Waar wacht je nog op? Beleef deze unieke ervaring!