Ouders hebben vaak de neiging om te denken dat het beter is om hun kind samen met vrienden naar een zomerkamp in het buitenland te sturen, in plaats van alleen. Redenen hiervoor kunnen zijn dat ze zich op die manier niet eenzaam zullen voelen tijdens de eerste dagen, ze anderen om hen heen hebben die dezelfde taal spreken, enzovoorts. In dit artikel willen we deze mythe ontkrachten en alle ouders aanmoedigen om te denken aan de vele voordelen voor hun kinderen als zij alleen naar een kamp in het buitenland gaan. Daarnaast zullen we uitleggen hoe dit alles in zijn werk gaat en welke diensten de kampen bieden zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de reis en het verblijf.

 

Persoonlijke groei en een geweldige tijd hebben

Hieronder vindt u een aantal voordelen voor uw kind als hij/zij alleen naar het buitenland gaat:

  • Meer autonomie: Als kinderen een tijdje weg zijn van hun familie moeten zij een eigen routine aannemen en nieuwe dingen doen die zij thuis normaal gesproken niet doen of met de hulp van hun ouders. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van dingen zoals kleding (en soms ook het wassen), persoonlijke hygiëne, enzovoorts. Dit helpt kinderen bij hun ontwikkeling en ze worden hierdoor eerder zelfstandig en onafhankelijk.
  • Kameraadschap en samenleven: Op een zomerkamp zullen de kinderen samenleven met hun kampgenootjes met wie ze ook zullen trainen en de rest van de dag doorbrengen. Hierdoor zullen ze regels leren met betrekking tot samenleven en hoe een goede kampgenoot te zijn.
  • Het bevorderen van nieuwe relaties: Door alleen naar een kamp te gaan worden kinderen gedwongen om te communiceren met hun nieuwe kampgenootjes en nieuwe vriendschappen aan te gaan die in de toekomst kunnen blijven bestaan. Daarnaast kunnen kinderen uit andere landen hun kijk op het leven verrijken.
  • Buiten hun comfortzone treden: Het leven thuis kan voor kinderen heel gemakkelijk zijn: papa en mama die alles voor hen doen, om ze te behoeden voor moeilijkheden. Maar op een kamp gaat het er heel anders aan toe. Hier leven ze samen met andere kampgenootjes en hebben ze geen ouders die alles voor hen doen. Dus, als aanvulling op de autonomie waar we het eerder over hadden, zal dit een grote verandering voor kinderen zijn: overleven in een vreemde omgeving zonder bekenden om hen heen.
  • Genieten: Dit is de belangrijkste reden voor de kampen en mag zeker niet ontbreken in dit lijstje: kinderen die ten volle genieten van het uitvoeren van hun favoriete sport en leuke activiteiten in een nieuwe en verrijkende omgeving.

 

Leren of verbeteren van een vreemde taal

Eén van de belangrijkste redenen waarom ouders hun kinderen naar het buitenland sturen is om een taal te leren, voornamelijk Engels, iets dat steeds belangrijker wordt voor het vinden van een baan in de toekomst.

Op de eerste plaats worden er op veel kampen taallessen gegeven, waardoor de kinderen hun vaardigheden snel zullen verbeteren. Daarnaast ondervinden de kinderen ook een totale onderdompeling in de taal. Zo zullen ze (meestal) Engels moeten gebruiken om met hun kampgenootjes te praten. Daarnaast worden de trainingen en activiteiten vaak uitgevoerd in het Engels. Deze onderdompeling zal ertoe leiden dat ze comfortabeler en losser om zullen gaan met het spreken van de taal.

 

Hoe de reis te organiseren?

Sommige ouders besluiten om hun kinderen te begeleiden naar het kamp en eventueel wat dagen door te brengen in de buurt van de locatie. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over de reis van hun kind. Voor ouders die echter geen tijd of mogelijkheid hebben om hun kind te begeleiden, volgen hieronder enkele tips om de reis naar het kamp te organiseren:

Vereisten voor minderjarigen die alleen reizen

Ten eerste moeten kinderen die niet met hun ouders of verzorgers vliegen volgens de wet autorisatie van de ouders hebben, of moeten ze worden begeleid door een familielid van ouder dan 16 jaar. Deze optie maakt het mogelijk dat broers en zussen van verschillende leeftijden samen reizen zonder de aanwezigheid van een volwassene, een optie die veel ouders kiezen als ze meerdere kinderen hebben. Lees hieronder meer over de verschillende leeftijden en bijbehorende regels.

Kinderen van 5 tot 12 jaar

Kinderen van 5 tot 12 jaar zijn verplicht een begeleidingsservice voor minderjarigen af te sluiten bij de luchtvaartmaatschappij (hoewel de leeftijd kan verschillen per maatschappij). Deze dienst bestaat uit een lid van het cabinepersoneel die zorg draagt voor het kind vanaf het moment dat de ouders hem/haar bij de check-in balie achterlaten. We raden wel aan dat de ouders op de luchthaven blijven tot het vliegtuig opstijgt, mocht er iets misgaan.

Kinderen van 12 jaar of ouder

Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar is het afsluiten van de begeleidingsservice niet nodig. Wat uw kind wel nodig heeft is de normale documentatie (identiteitskaart, paspoort of visum) en daarnaast documenten die de ouders moeten invullen en laten zien bij de check-in balie, waaronder een disclaimer waarin het bedrijf is vrijgesteld van aansprakelijkheid voor een ongeluk, een document met informatie over het kind en over allergieën of speciale behoeften, evenals een document met de persoonlijke gegevens en telefoonnummer van de begeleiders die bij het vertrek en de aankomst zorg dragen voor het kind.

 

Hoe last-minute tegenslagen te voorkomen

Wij raden u aan om verschillende luchtvaartmaatschappijen en hun voorwaarden te vergelijken om zo de beste optie voor uzelf en uw kind te kiezen, en natuurlijk de vluchten ruim van tevoren te boeken om de beste prijzen te krijgen. De begeleidingsdienst voor minderjarigen wordt afgesloten op het moment dat u de tickets koopt. Vergeet dit dus niet! De prijs ligt rond de € 30 voor binnenlandse vluchten, € 50 voor de rest van Europa en ongeveer € 75 naar andere bestemmingen zoals de VS, hoewel de prijs verschilt per luchtvaartmaatschappij.

Als u na het lezen van dit artikel nog vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.