Dankzij de vooruitgang in de technologie, communicatie en reizen, wordt de wereld steeds kleiner. Dit wordt versterkt door wereldwijde economische projecten en handelsinitiatieven van de Europese Unie. Het gevolg is dat jongeren vandaag de dag meer keuze hebben dan ooit tevoren om te studeren en te werken waar ze maar willen.

Natuurlijk ziet niet iedereen het zitten om in een vreemd land, ver weg van huis, te studeren of te werken. Maar het leren van een nieuwe taal en het ervaren van een andere cultuur kan je kans om te gedijen in een geglobaliseerde wereld zeker vergroten.

 

Nieuwe cultuur

De meeste jongeren zijn nieuwsgierig naar nieuwe culturen, en het verhuizen naar een nieuw land betekent vaak een (soms drastische) cultuurverandering. Studenten of werkenden kunnen worden verrast door de verschillen in bijvoorbeeld religie, politiek, ethiek, ideologie en economie tussen hun land van herkomst en hun nieuwe woonplek. Een cultuurshock is dan ook een bekend fenomeen en iets dat veel (jonge) reizigers ervaren wanneer zij voor de eerste keer weg zijn van huis.

Het kan jongeren echter veel opleveren om zich onder te dompelen in een andere cultuur, ook al is het maar voor een korte periode. Het helpt hen om toleranter te zijn en een mondiaal perspectief te krijgen. Het geeft hen het gevoel meer verbonden te zijn met de wereld en meer bewust van de kleine dingen die ons verbinden, ongeacht onze culturele verschillen.

 

Eten en drinken

Eén van de eerste dingen die mensen opmerken bij het reizen naar het buitenland is de gastronomie. Het eten en drinken in andere landen, ook al is het maar net over de grens, is anders dan thuis. Vaak verschillen de ingrediënten en smaken aanzienlijk van land tot land.

Niet alleen het eten an sich kan verschillen, maar ook de hele cultuur eromheen. Zo verschilt de etenscultuur in Spanje aanzienlijk met die van Nederland. In Spanje is de belangrijkste maaltijd van de dag de lunch, die vaak rond 15.00 uur wordt gegeten. Pas rond 21.00 uur ’s avonds wordt er dan nog iets lichts gegeten. Dit is natuurlijk compleet anders dan Nederland. Wij eten aan het begin van de middag alleen een paar boterhammen en koken rond 18.00 uur een uitgebreide avondmaaltijd. Dit kan voor een Nederlandse jongere die naar Spanje afreist soms erg wennen zijn.

Ook duurt de bereiding van de maaltijd in sommige landen langer en worden maaltijden echt gezien als een sociale gelegenheid waarbij familie en vrienden zich verzamelen, terwijl in andere landen de eetcultuur sneller is om werkschema's tegemoet te komen.

Studenten die veel tijd in een ander land doorbrengen en nemen de eetcultuur vaak over en ontwikkelen een meer verfijnde smaak, ontdekken nieuwe smaken en voelen zich steeds meer op hun gemak in hun nieuwe omgeving. Al blijft het natuurlijk altijd fijn om van tijd tot tijd typische maaltijden van thuis te eten!

 

Internationale vriendschappen

Wanneer een kind of jongere alleen naar het buitenland gaat, al is het maar voor een korte periode, is het normaal dat ze zich alleen en geïsoleerd voelen - vooral in het begin. Dat is de reden waarom vriendschappen zo belangrijk zijn, zowel met de lokale bevolking (indien de kans zich toelaat) als met jongeren en studenten uit andere landen. Als aanvulling op het ontdekken van het land waar ze zijn, kunnen ze op deze manier meer over andere landen en culturen te weten komen.

Studenten die elkaar in het buitenland hebben leren kennen, kunnen tegenwoordig natuurlijk gemakkelijk in contact blijven via social media. Het hebben van contacten en connecties in het buitenland kan zeer nuttig zijn om professionele redenen; soms kan netwerken interessante mogelijkheden opleveren.

 

Een nieuwe taal leren

Deelnemen aan een (sport)kamp, studeren of werken in het buitenland betekent vaak ook het leren van een nieuwe taal. Veel kinderen en jongeren die bij ons een voetbalkamp boeken, kiezen ervoor om zich in te schrijven voor taallessen als onderdeel van hun tijd in het buitenland. Ook worden veel sportkampen uitgevoerd in de taal van het land waar het kamp plaatsvindt.

Een nieuwe cultuur ervaren, nieuwe gerechten proberen en nieuwe vrienden maken zijn ervaringen die jongeren verrijken. Het leren van een nieuwe taal biedt echter een unieke ervaring op een ander niveau. In staat zijn om te communiceren in een andere taal, zelfs al is het op basisniveau, is een lonende en stimulerende ervaring. Dit helpt jongeren om meer zelfvertrouwen te krijgen en bevordert vriendschappen tussen jongeren uit verschillende landen.

Studenten die de moeite nemen om de lokale taal te leren en spreken, op welk niveau dan ook, zullen een verrijkende ervaring beleven. En natuurlijk, in een geglobaliseerde wereld, kan het spreken van meer dan één taal een toegevoegde waarde hebben die kan leiden tot nieuwe kansen.

 

Persoonlijke groei

Gedurende al die jaren dat wij (via Ertheo, waar wij onderdeel van zijn) diensten aan studenten uit de hele wereld aanbieden met betrekking tot taal, educatie en sportkampen, is het duidelijk dat jongeren veel meer uit deze ervaring halen dan ze ooit hadden gedacht.

Ze zeggen dat reizen de geest verruimt en dat is zeker waar. Reizen, studeren en wonen in een ander land kan jongeren helpen om te groeien op vele aspecten. Het kan hen helpen bij het vormen van hun eigen ideologieën, het zich richten op hun ambities en het ontwikkelen van hun persoonlijkheid.

Vaak komen jongeren en studenten zelfstandiger terug en zijn ze zelfverzekerder over wie ze zijn en wat ze willen met hun leven. Een internationale ervaring op elk gebied kan jongeren helpen zich voor te bereiden op de geglobaliseerde wereld waarin we leven.

De impact die een periode in het buitenland doorbrengen heeft is natuurlijk moeilijk specifiek te meten, maar de positieve commentaren van jongeren en hun ouders zijn stuitend. Overigens is het vrij normaal om als ouder in eerste instantie je bedenkingen te hebben bij je kinderen naar het buitenland laten gaan. Door middel van deze blog hopen wij dat ouders die hun twijfels hebben of hadden gerust zijn gesteld en dat wij ze hebben kunnen informeren over de vele voordelen van buitenlandse ervaringen voor hun kinderen.

Neem alstublieft een kijkje op onze site naar de verschillende voetbalkampen en –academies die wij aanbieden in het buitenland. Mocht u nog vragen hebben, neem dan alstublieft contact met ons op.